close
LifeStyle

Няма да напълнеем по Коледа, ако се мерим по-често

gotvene-sladki

Британски специалисти твърдят, че ако човек премерва теглото си два пъти седмично през коледните празници, не само че няма да напълнее, но може дори и да отслабне, съобщи вестник „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Добре е също да внимаваме как се храним и да се движим между трапезите.

Учените от университетите на Бирмингам и Лъфбъро са проследили 270 доброволци, предимно жени на средна възраст 44 години. Те ги разделили на две групи, като на едната дали съвети как да се предпазят от напълняване, а другата помолили да се храни както обичайно. Доброволците от втората група напълнели малко, а от първата отслабнали с по 130 гр от ноември до януари.

Повечето хора на Коледа преяждат, като могат да погълнат дори 6000 калории за ден, три пъти повече от допустимото.

Сред препоръките на учените за участниците в изследването е било колко да бягат или да ходят, за да изгорят калориите от определени деликатеси. След чаша греяно вино например човек трябва да се разхожда 33 минути. 100 гр печени картофи се изгарят с 27 минути ходене или 14 минути бягане.

Специалистите препоръчват също да се храним по едно и също време, независимо дали два или пет пъти дневно, да избираме храни с по-малко мазнини, да не забравяме да се движим – 60 до 90 минути умерено натоварване дневно. Много полезно е да избягваме препълнените чинии, да не си сипваме допълнително, да наблягаме на зеленчуците. Добре е да не забравяме, че напитките са калорийни бомби, независимо дали плодов сок или алкохол.