close
България

Осъдиха бургазлия за кражба на мобилен телефон и пари от хотелска стая

syd

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът наложи наказание  от 3г. и 4 м. „лишаване от свобода“ на Мирослав Д. (на 42 г. от гр. Бургас). Той е подсъдим за това, че  на 09.07.2017г. в гр. Бургас, от хотелска стая, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – дамски портфейл(с намиращите се в него дебитни карти, лични документи, пари) и мобилен телефон (на обща стойност 243 лв.) от владението на собственичката им, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „а“ и б. „б“ от НК, съобщиха от прокуратурата.

Той е подсъдим и за това, че за времето от 04.19ч.до 04.31. на 09.07.2017г., използвал дебитна карта, която задигнал от пострадалата, като без нейно съгласие изтеглил парична сума в общ размер от 4150лв. – престъпление по чл.249, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

На 09.07.2017 г., подсъдимият влязъл в хотела с намерение да извърши кражба от хотелска стая. Същият преминал покрай портиера, гледайки към мобилния си телефон и се отправил към асансьора, с който се качил на горния етаж, създавайки впечатление, че е гост на хотела. В стая № 107 на първия етаж на хотела били настанени пострадалата и нейният съпруг. По това време в стаята била само пострадалата, която ползвала банята. Входната врата на хотелската стая била отключена, тъй като очаквала прибирането на съпруга си. Подсъдимият влязъл през незаключената врата в стая № 107. От дамската чанта на пострадалата взел  портфейлът й, с намиращите се в него лични документи, двете банкови  карти, както и листче с написани ПИН-кодове. От хотелската стая подсъдимия взел и мобилният телефон на пострадалата, след което напуснал хотела с отнетите вещи.

След извършване на описаната кражба Мирослав Д. се отправил към ж.к.„Зорница“ в гр. Бургас. Същият отишъл до банкомат, разположен  до бл.77 в комплекса и през горепосочения период от време  използвал общо 12 пъти дебитната карта, без съгласието на титуляря, като въвел ПИН-кодовете, записани на листче в отнетия портфейл. С откраднатата сума Мирослав Д. си платил няколко месечни наема, купил си дрехи, обувки и проиграл останалото в игрална зала.

На Мирослав Д. е наложена и „глоба“ в размер на 500 лв.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. То е постановено след  съдебно заседание проведено по съкратената процедура.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.