close
България

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция

DSCF0447-600×315

Пречиствателната станция за питейни води в Сливен е сред инвестиционните приоритети в Сливенска област, съобщиха от Асоциацията по ВиК. За довеждащия водопровод, който ще свърже станцията с мрежата в града, са необходими 13 млн. лева. Още 6 млн.лева са нужни за въвеждането на станцията в експлоатация.

Сливен е сред малкото областни градове без режим на водата, защото още през социализма е построен язовирът за питейна вода „Асеновец”. И изграждането на пречиствателна станция е започнало тогава, но след 1989 г. обектът е бил замразен заради липса на пари.

Бившият строителен министър Асен Гагаузов възложи проектиране и ново строителство на пречиствателна станция за 34 млн.лева. Тя бе завършеня в края на мандата му през 2009 г. Най-модерното по рода си съоръжение в страната обаче брадяса от трънаци и треви, тъй като при следващия строителен министър Росен Плевнелиев не бяха отпуснати нужните тогава 4 млн. лева за довършителни дейности.

Вече девета година обектът е неизползваем, около района пасат кози. Набъбналите вече необходими средства, за да заработи съоръжението, ще бъдат осигурени чрез водния оператор с проект по Оперативната програма „Околна среда”. Сливен очаква общо 59 млн.лева от Европа, като с част от тях ще бъде изградена канализация в 5-хилядния кв.”Речица”, който никога не е имал канализация и прогизва от отпадни води при всеки дъждец. /trud.bg