close
България

От 17 до 19 август в Сливен ще се проведе Национално състезание по дебати „Туида Open“ 2018

дебат 17-4

Клуб дебати „Туида“ при Младежки дом за втора поредна година организира Национално състезание по дебати „Туида Open“ 2018.
Официално стартът на състезанието ще бъде даден на 17 август от 18 ч. с публичен дебат в зала“Май“.

Първият главен съдия на „Туида Open“ 2018 e Иван Иванов. Той е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. Започва да се занимава с дебати през вече далечната 2013 г., когато е само 9-ти клас в СОУЕЕ Русе. Още в самото начало той се проявява като един от най-добрите дебатьори в страната, печели редица индивидуални и отборни отличия, най-значимо сред, които е отборната победа на Националното първенство по дебати през 2015 година. Освен в Националното първенство Иван е победител или финалист на редица други състезания. През май 2017 г. Иван бе избран за член на сегашния Управителен съвет на Асоциация дебати България.
През 2016 г. е главен съдия на националното състезание по дебати SDA Open, a миналата година представлява Warwick на Европейското (EUDC).

Главен съдия на „Туида Open“ 2018 е Ивайло Широкански. Той е печелил редица състезания, включително Национално състезание по World Schools 2015 и SDA форум 2015. За две години има над 10 медала от индивидуални места. Стигал е до финал и полуфинал на международни състезания в Нидерландия, Хърватия и Великобритания. Участвал е в над 10 международни състезания. През 2016 г. е главен съдия на националното състезание по дебати „SDA Open“, a миналата година представлява Warwick на Европейското (EUDC).

Главен съдия на „Туида Open“ 2018 е и Ана Мария. Тя учи PR в Софийски университет и е втори курс. Занимава се с дебати от гимназиалните си години в Русе. Сред постиженията ѝ като говорител са първо отборно на „SDA Open“ 2015, второ на Национален дебатьорски форум 2016 и първо отборно на първото издание на Туида миналата година. Като съдия е взимала участие на „Belgrade Open“ 2017, „Sofia Open“ и CA на Националното ученическо състезание тази година.

Главен съдия на „Туида Open“ 2018 е  и Велизар Кирилов. Той е студент по Право в СУ „Св. Климент Охридски“, като с дебати се занимава от далечната 2012 година. Бил е финалист („Rousse Open“ 2014) и победител в редица национални състезания по дебати (Актуално СУ 2017, „FELS Open“ 2017), както и най-добър говорител на Национален дебатьорски форум 2017. Участвал е на международните състезания „Sofia Open“ 2014, „ARGO Open“ 2015, „Sofia Open“ 2015, „Heart of Europe“ 2015.

До момента Велизар е съдийствал различни национални състезания по дебати, като през 2017 е бил главен съдия на „Туида Open“, a през 2018 на Националното състезание по дебати на СУ „Св. Климент Охридски“.

Заместник – главен съдия на „Туида Open“ 2018 е Анна-Мария Лазарова. Тя учи в Първа английска езикова гимназия. Сред постиженията ѝ са финал на SDA 2018, „Враца Open“, Национално ученическо състезание.

От сливенския клуб с ръководители Анелия Иванова и Даниела Стоева от ППМГ „Добри Чинтулов“ участват три отбора от  общо седем ученици .

Състезанието ще се проведе  в партньорство с Национална асоциация „Дебати“, Общински съвет – Сливен и Община Сливен, както и с любезното домакинство на ХГ „Д. Дамянов“ и местни спонсори.

Добре дошли са всички, които искат да кажат нещо по-различно на света, да покажат, че младите хора са тези, които градят бъдещето с реални знания и възможности.

Мястото е град Сливен, а датите са 17, 18 и 19 август.