close
България

Сиренето и кашкавалът с растителни мазнини вече трябва да са на отделни щандове

sirene i kashkaval

От днес сиренето и кашкавалът, произведени с растителни мазнини, трябва да се продават на отделни щандове с ясно обозначени надписи, че са имитиращи продукти. Наредбата засяга както производителите , така и търговците, целта й е да ограничи възможността за измама на потребителя, съобщи БНР.

Статистиката сочи,че употребата на сирене и кашкавал с палмово масло намалява. Въпреки това обаче, само през 2017 година сме изяли над 13 000 тона такива продукти.

Съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, имитиращите продукти, които съдържат мляко, но и растителни мазнини, трябва да са опаковани в отделни потребителски опаковки още в предприятието, а на етикета задължително да е изписано, че са имитиращи продукти. Задължително трябва да се посочи и съставката, която е частичен заместител на млякото. Целта е да се ограничат злоупотребите и подвеждането на потребителите.

Наредбата влезе в сила още през октомври. До неделя имаше гратисен период, за да се продадат всички произведени преди наредба за продукти. От днес тя вече е задължителна.