close
България

Съобщенията от администрацията само на роден език

sms

Съобщенията, които получаваме от институциите, да бъдат само на роден език. Това гласи законопроект за българския език, подготвен от Обединените патриоти, съобщава bTV.

Възрастни хора търсят помощ, кога за пенсията, кога за сметки, но на латиница. Тогава те се обръщат към председателя на пенсионерския клуб или от кметицата.

За да няма неразбрани съобщения, от Обединените патриоти предлагат институциите да комуникират с клиентите си на кирилица. За първи път трябва да се уреди използването на българския език във виртуалното пространство.

„Подобни електронни услуги ще се разрастват, подобни есемеси могат да се получават например от учители и от училищни власти“, обясни Милен Михов, депутат от Обединените патриоти.

Според езиковеди заради новите технологии не трябва да „превеждаме“ всяка дума. Така градската легенда носи, че са искали да заменят „кибрит“ с драсни-пални клечица.

Преди години се роди идеята да се превежда на български всяка музикална творба. Например „Йелоу събмарин“ на „Бийтълс“ задължително да се съобщава като „Жълтата подводница“.

Сега Патриотите предлагат глоби и за депутатите, с начало 300 лв., ако използват чужди думи в публични изяви. За спазването на правилата ще следи Съвет по български език.