Днес е Черешова или Спасовска задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.
Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Задушницата се нарича в България „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Днес чрез църковната служба се измолва прошка от Бога за покойниците. По традиция се приготвят жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.