close
Свят

1 200 мигранти са пристигнали с лодки в Гърция само за седмица

migranti

Само в рамките на една седмица на гръцките острови в Егейско море са пристигнали с лодки от Турция 1 200 мигранти, съобщи БНР, позовавайки се на данни на местните власти.

Само вчера 251 мигранти без документи са пристигнали на островите Лесбос и Хиос. По данни на гръцкия вестник „Катимерини“ 171 от бежанците са пристигнали на Лесбос от Турция с пет отделни лодки. Други 80 мигранти достигнали бреговете на остров Хиос. През последните няколко дни се е засили и потокът на бежанци от сухопътната граница между Турция и Гърция. Междувременно стана ясно, че в един от препълнените бежански лагери край Солун са възникнали нови сблъсъци. Конфликтът бил между самите мигранти в лагера в село Диавата. Полицията е арестувала 5 души.

Припомняме, вчера над 200 бежанци излязоха на протест и блокираха магистралата край Солун. Причината за протеста беше наводнение в палатките, които са настанени. Движението по магистралата беше спряно за близо 2 часа, докато на мястото не пристигнаха специалните части на гръцката полиция. Пред гръцките медии мигрантите обяснили, че са плащали на трафикантите по 2 000 евро на човек. Трафикантите извозвали хората до Солун, където ги оставяли да търсят убежище в лагерите, в които вече са настанени пет пъти повече бежанци от допустимия капацитет.

От организацията „Лекари без граници“ предупреждават за опасност от разпространение на епидемии в лагерите.