close
LifeStyle

13 начина да се преборим с пролетната умора

proletna-umora

С първите по-топли дни усещате симптомите на добре известната „пролетна умора“. А може би страдате от хронично изтощение и не можете да си спомните кога последно сте се чувствали изпълнени с енергия. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат, пише obekti.bg.

 1. Отидете на лекар

Ако се чувствате непрекъснато уморени, всеки ден и по цял ден, това най-често е сигнал за здравословен проблем – сънна апнея, клинична депресия, проблем с лекарствата, диабет и др. Това е наложително, защото да се борите само със симптомите на умората при наличието на някакво заболяване може да е фатално.

 1. Прозявайте се

Това стимулира прекунеуса, разположен в теменния дял на мозъка, като намалява напрежението и повишава настроението и концентрацията.

 1. Изправете се

Спрете да се прегърбвате и седнете изправени. Това е първата хитрина, която можете да приложите на мозъка си, защото смяната на позата, физически по-близка до състоянието на бдителност, може да поведе след себе си и останалата част от вас. Можете също да станете и да се разходите.

 1. Пийте чай, а не кафе преди обяд

Високите дози кофеин може да задействат химическо увеселително влакче, което да причини спадове на енергията след обяд. Чаят има по-ниска доза, която се отделя по-бавно.

 1. Взимайте кофеин в серия от малки дози

Проучване е установило, че кофеинът е най-ефективен, когато се приема в малки дози в течение на времето, а не в огромни дози наведнъж.

 1. Обяд = протеини + фибри – въглехидрати

Прекалено многото въглехидрати под формата на хляб, макарони, спагети, бял ориз, картофи и захар ще покачи прекалено бързо кръвната ви захар, което кара организма да отделя инсулин. Следващия „захарен спад“ ще ви накара да се чувствате изтощени час или два по-късно. Придържайте се към протеини и богати на фибри храни на обяд и запазете картофите и пастата за вечеря, така че да спите добре и да се събудите отпочинали.

 1. Много витамин B6 и витамин B12

Лекарите препоръчват много B6 като естествен начин за потискане на умората. Може да се пие в големи количества, тъй като е разтворим във вода и организмът ще изхвърли всичко, което не му е необходимо. Синтетичният B12 също повишава енергията, който ще ви помогне да не се сринете няколко часа по-късно, както прави кофеинът. Повечето хранителни добавки, съдържащи тези витамини, вършат работа, включително и формулите B-комплекс.

 1. Разходете се

Въпреки че упражненията са краткосрочно решение за събуждане, дългосрочните тренировки засилват сърдечно-съдовата система което на свой ред прави по-лесно усвояването на енергията от мазнините и глюкозата. Опитайте се да станете по-рано сутринта и да направите около 20-минутна разходка, преди да се отправите на работа, това ще тонизира сърцето ви за целия ден.

 1. Пуснете слънце в стаята

Вдигнете щорите, отворете прозореца или просто излезте на слънце. Циркадния ритъм на тялото ви се синхронизира със светлината, естествена или изкуствена, но интензитета, който най-силно ѝ влияе, не е типичен за изкуственото осветление. Циркадният „часовник“ се намира във вашия хипоталатамус (по-точно т.нар. супрахиазматично ядро) и получава сигнали от ганглиевите клетки в очите ви. Ядрото сигнализира на епифизата ви да отделя мелатонин, когато смята, че денят е приключил и вие усещате сънливост. С други думи, връзката между светлината и будността е доста директна.

 1. Изчакайте 90 минути

В допълнение на циркадния ритъм организмът ви минава и пред няколко ултрадни ритъма през деня, всеки от които продължава между 90 и 120 минути. Ето защо може да ви се спи за известно време, след което да сте бодри след час-два.

 1. Не използвайте приспивателни

Мислите, че хапчетата за сън ще ви помогнат да се наспите достатъчно, за да сте свежи през следващия ден, но това не е вярно. Сънотворните ви лишават от нужното количество REM сън, което ви трябва, за да се чувствате отпочинали, така че ще се чувствате сънливи на следващия ден. Същото се отнася и за алкохола.

 1. Дремнете за половин час

Нормално е да се чувствате уморени в следобедните часове, дори да не сте обядвали обилно, и е полезно да подремнете, ако можете. Но ограничете дрямката до 30-40 минути, защото по-дългата дрямка може да ви увлече по-надалеч в цикъла на съня и да се чувствате сънливи, а не освежени.

 1. Осигурете си пълни цикли на сън

Редовният сън е съставен от повтарящи се цикли (същите като ултрадните, описани по-горе) и всяка нощ обикновено минаваме пред 5 или 6 пълни цикъла, всеки от които е съставен от няколко фази. Чувстваме се най-свежи, когато се събуждаме в края на един пълен цикъл и сънени, ако се събудим в средата на цикъла. Можете да използвате онлайн калкулатор, например sleepyti.me, за да откриете кога да навиете алармата си, в зависимост от това в колко си лягате, както и кога да си легнете, в зависимост от това в колко часа трябва да станете.