close
LifeStyle

5 ключови стъпки към щастието и успеха в работата

uspehi-v-rabotata

Мнозина от нас са на мнение, че ако успеят да получат оново повишение, онази заплата или пък определен статут в офиса, това означава, че са постигнали желания успех, а след това щастието е гарантирано. Проучвания сочат, че нещата се случват иначе. Ако започнете с нещо, което ви прави щастливи, ще последва успехът. Ето пет начина да превърнете щастието, а оттам и успеха, в реалност, препоръчва profit.bg.

  1. Започвайте с усмивка

Обикновено вярваме, че щастието ни кара да се усмихваме, както и изпитването на друга положителна емоция. И тук нещата се случват по обратния път. Учени са изследвали и доказали, че усмивката въздейства върху мозъка и ни кара да се чувстваме щастливи. Освен това ставаме и по-здрави. Опитайте се да се усмихнете на друг човек и ще видите, че ще провокирате у него положителна емоция.

  1. Сприятелявайте се 

В допълнение към усмивката, кажете „Добро утро“ и „Здравей“, когато пристигате в офиса и виждате колега. Правете същото и в течение на деня. Заговаряйте хората, докато приготвяте обяда в кухнята в офиса или пък по време на обяд в кафенето. Опитайте се да научите повече за колегите, извън това какво правят в офиса. Изследвания сочат, че сприятеляването с поне един колега в офиса провокира удовлетворение на работното място, а също така щастие и продуктивност.

  1. Идентифицирайте целта си 

Изследвания сочат, че откриването на връзка между работата, целите и ценностите, а също така и на нещо извън вас, независимо дали това е компанията, клиентите или общността като цяло, повишава мотивацията, обвързаността, представянето и удовлетворението на човека. Затова отделете време и идентифицирайте връзките и целите.

  1. Искайте и избирайте предизвикателни задачи 

Вероятно сте на мнение, че е добре да стоите спокойно на място и да вършите обичайните си задачи. Изследвания сочат, че хората, които са най-щастливи на работното място, са тези, които винаги гледат да предизвикват самите себе си.

  1. Бъдете себе си 

Открийте кои са вашите интереси, ценности, мотивации и други силни страни. Работете професия, която отразява всички тях. Така ще можете да ги утвърждавате всеки ден. Когато можете да бъдете себе си и да се самоизразявате, щастието и успехът вървят ръка за ръка.