close
LifeStyle

7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа

koledna vecherq

Няма нищо лошо в това човек да се отпусне по празниците и да си хапне малко повечко от любимите си храни, но всичко все пак трябва да е с мярка. В крайна сметка целта е да прекараме време с близките си и да си починем, а не да не станем от масата дни наред.

Даваме ви няколко съвета от Expert.bg, за това как да се храните по време на коледните и новогодишните празници, за да избегнете така неприятното преяждане.

1. Не сядайте на трапезата съвсем гладни. Хапнете нещо малко предварително, но нека да не е мазно или сладко. Най-добре плод или зеленчук.

2. Ограничете алкохола. Освен че е изключително калоричен, той увеличава апетита. Една-две чаши са ви достатъчни. Добре е да пропуснете и газираните напитки, заменете ги с вода.

3. Използвайте по-малка чиния. Ако пред себе си имаме по-голяма, подсъзнанието ни инстинктивно ни кара да я напълним.

4. Изберете качеството пред количеството. Вземете си само от едно нещо, което наистина обичате, вместо по много от всичко.

5. Яжте бавно. Наслаждавайте се на вкуса. На стомаха му отнема около 15 минути да сигнализира мозъка, че е пълен, така че не се тъпчете набързо.

6. Раздвижете се леко след вечеря. Направете си кратка разходка из квартала или поиграйте с децата и домашните си любимци.

7. Не си вменявайте чувство на вина. Можете да си позволите някои вредни храни, стига да балансирате храненето си в следващите дни.