close
LifeStyle

8 неща, с които децата ще ви запомнят

deca-roditeli

Всеки човек има различни спомени от детството – случки, които е преживял и са се запечатали завинаги в съзнанието му. Някои от тях са приятни, други не толкова, но всеки човек пази спомени от този най-невинен и чист период в живота му.

Някои моменти обаче са незабравими и то за всички хора, които са имали възможността да ги преживеят в компанията на своите родители. Вижте кои са 8-те неща, с които вашите деца ще ви запомнят някой ден, когато вече самите те са възрастни и имат свои собствени деца. Не ги пропускайте.

Щастливите моменти заедно

Вашето дете едва ли ще помни играчките, които е получило от вас като подарък, но едно ще помни със сигурност – споделените моменти с вас. Игрите заедно, пътуванията, всеки един миг, в който то се е чувствало прекрасно във вашата компания е безценен дар за него. Подарък, който няма еквивалент, защото почти всичко на този свят може да се купи, но време не. Не пропускайте тези моменти и създайте спомени на децата си!

Моментът, в който сте спрели да работите, за да им обърнете внимание

За вас може и да не изглежда като нещо кой знае какво, но в детските очи е наистина много. Това, че сте спрели да вършите работата, с която се занимавате в момента, за да може да обърнете внимание и да се посветите на детето си, означава много за него. И е спомен, който ще носи в себе си дълго.

Добрите думи

Няма по-скъп спомен за децата от поощрението, което са получили от своите родители и добрите думи, които са чули от тях. В живота им, при всеки тежък момент, когато имат нужда от вашата подкрепа, те ще си спомнят именно тези думи и те ще им дават сила, бъдете сигурни в това! Затова не ги пестете, а споделяйте позитивната енергия.

Начинът, по който сте реагирали в трудни ситуации

Едва ли някой се съмнява във влиянието, което родителите упражняват върху децата си, съзнателно или не. Понякога дори не разбираме, че нашите действия могат да окажат невероятно силен ефект върху децата ни. Особено в тежки моменти и трудни ситуации, когато се налага да предприемем решителни действия. Именно тези мигове се помнят от децата и проявената от нас сила ги вдъхновява да бъдат не по-малко борбени в живота, също като техните най-големи герои – родителите.

Случаите, в които не сте били до тях

Колкото и да ни се иска, децата няма как да си спомнят само хубавите моменти. В тях винаги ще останат и не толкова приятните спомени, като например миговете, в които не сме били до тях. А всеки родител, за жалост, е пропускал някакво важно събитие от живота на децата си поне веднъж. Причините могат да бъдат най-различни и в крайна сметка, за детето нямат значение, защото в него остава единствено горчивината от липсата ви. Старайте се тези моменти да са минимален брой и направете всичко възможно случаите, в които сте заедно, да са много и да са наистина незабравими!

Начинът, по който се държите спрямо други възрастни

Примерът, който родителите дават чрез своите думи и действия е от съществено значение за децата. Начинът, по който общувате с други възрастни пред децата трябва да бъде с достойнство, уважение и добро възпитание. Това е важно, защото децата попиват именно тези ваши реакции и е много вероятно да ги копират в собственото си поведение някой ден.

Реакциите ви, когато сте под стрес

Бичът на съвремието ни, една от причините за лошо настроение, заболяване и депресия, е именно стресът. Едва ли има човек, който да не го изпитва, дори и да не го осъзнава. Но това, което е по-важно е как се държите в стресови ситуации. Защото именно тогава е важно да запазите хладнокръвие и да не позволите нещата да излязат прекалено от контрол. Вашето дете ви наблюдава и копира във всеки момент, не го забравяйте и вашите действия ще бъдат неговото вдъхновение или пък огромно разочарование в живота. Изберете първото.

Начинът, по който се държите с партньора си

Ключов момент от израстването на едно дете е да усети топлината и обичта в семейството. Децата имат нужда единствено от обич и закрила, и за тях е важно да я усетят навсякъде около тях. И най-вече в дома им, там, където са мама и татко. Дори и ако нещата помежду ви да не са се получили и да сте се разделили, запазете уважение към партньора си и колкото и да сте ядосани, не допускайте детето ви да чуе негативни думи за другия си родител от вас. Това ще го съкруши и бележи за цял живот. /az-jenata.bg